Bacalah dengan nama tuhanmu yang maha mengetahui..Monday, December 6, 2010

Doa buat kekasih abadi..

Para shalihin mengajar untuk berdoa ketika menjelang perubahan tahun. Berikut adalah doa akhir tahun dan awal tahun yang lafaznya cukup terkenal serta banyak terdapat di dalam buku-buku doa.

Doa Akhir Tahun

Doa ini disarankan membacanya tiga kali saat menjelang akhir tahun baru Islam, dilakukan sesudah asar atau sebelum maghrib pada 29 atau 30 Dzulhijah. Doa ini mengajak kita memohon ampunan dari Allah Swt. atas perbuatan-perbuatan yang dilarang oleh-Nya sepanjang tahun yang lalu. Sekiranya sepanjang tahun itu ada perbuatan-perbuatan yang diredhai oleh Allah Swt yang dikerjakan, maka mohonlah agar amal soleh tersebut diterima oleh-Nya.

Bermaksud:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarga dan sahabatnya. Ya Allah, segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu, sedang kami belum bertaubat, padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya, dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat. Karena itu ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu.

Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau ridhai dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan, semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah.
Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad, Nabi yang Ummi dan ke atas keluarga dan sahabatnya.

Doa Awal Tahun

Doa ini disarankan membacanya tiga kali ketika memasuki 1 Muharam. Dilakukan selepas maghrib atau pun sesudahnya. Doa ini mengajak Mu'min memohon kepada Allah Swt. dengan berikrar meningkatkan amal kebajikan dan ketaqwaan.

Bermaksud:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya.

Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung.
Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya. Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan. Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, Nabi yang ummi dan ke atas para keluarga dan sahabatnya.


Wallah hu alam.

2 comments:

 1. Salam Puan Roza,

  Terimakasih di atas perkongsian ilmu.

  http://nurazzah8.blogspot.com/2010/12/maal-hijrah-1432.html

  Kak Azzah8

  ReplyDelete
 2. Salam nurazzah8,

  Muga kita mendapat menafaatnya.

  ReplyDelete