Bacalah dengan nama tuhanmu yang maha mengetahui..



Sunday, January 9, 2011

Nasi berminyak

Saya mengenali nasi minyak sewaktu zaman kanak-kanak kerana ia senonim dengan majlis perkahwinan. Kemeriahannya terasa satu kampung terutamanya pada musim cuti sekolah. Termasuk kanak-kanak.

Kenapa? Ini bermakna ibubapa kami dan jiran tetangga terdekat tertumpu kepada rumah keluarga pengantin. Mereka sibuk membantu membuat persiapan untuk jamuan bagi tetamu pada hari berlangsungnya perkahwinan.
Kaum perempuan membantu mengupas bawang, merebus telur dan apa jua pekerjaan yang boleh mereka lakukan. Mereka memanggilnya sebagai "rewang".

Kaum lelaki pula sibuk mendirikan balai beratapkan zing dengan memacak tiang-tiang. Meja dan bangku dibuat seperti pangkin papan-papan lebar. Barangkali khemah masih belum diperkenalkan.

Lalu, kami boleh bermain sebebas-bebasnya sekitar rumah pengantin. Malah, jika penat bermain, makanan dan minuman yang disediakan untuk pekeja rewang terhidang di atas pangkin di balai belakang rumah pengantin.

Namun, jika rumah keluarga pengantin letaknya di hujung kampung, mereka hanya menjemput suami dan isteri sahaja.


Biasanya emak akan berusaha menyediakan nasi minyak dengan daging masak kurma atau ayam masak merah untuk kami adik-beradik di rumah. Siap dengan kuah dalca dan acar daratnya. Emak rebus telur seorang sebiji dan memberi kami makan nasi minyak sebelum mereka menghadiri jemputan majlis perkahwinan.

"Ingat.. jangan sesekali pergi ke rumah pengantin."

"Sebab?"

"Sebab mereka hanya menjemput emak dan abah."

"Kalau kami pergi tenguk pengantin masa berkompang?"

"Tenguk dari jauh. Jangan pergi ke balai tempat orang makan."

Kami akur.

Semasa di universiti, saya sering tersedu apabila setiap kali menghadap nasi berminyak yang disediakan untuk pelajar setiap minggu. Nasi berminyak itu di panggil "Nasi hujan panas" yang di renjis dengan pelbagai warna. Ia dimakan dengan gulai kawah, sedikit sambal dan acar timun.

Semasa di Scotland, saya bertemu dengan nasi berminyak yang berbeza. Seorang rakan memberitahu ia dipanggil "nasi beriani". Rasanya enak, sedap tidak terperi. Dengan doa dan harapan saya menebalkan muka untuk bertanya.

"Kak Jam, boleh ajar saya memasak nasi itu?"

Dengan belas ihsan serta tulus ikhlas, rakan tersebut mengajar memasak nasi berserta lauk pauknya. Dia bukan sekadar memberi resepi, malam membawa bahan-bahan serta menunjukajar di dapur apartment kecil kami secara percuma!

Subhanallah! Ia suatu hadiah yang tidak akan dilupakan sehingga akhir hayat saya! Mudah-mudahan ilmu yang bermanafaat diterima Allah sebagai ibadat. Semuga Allah memberikan pahala yang berterusan kepada rakan itu selagi saya menjamu tetamu menggunakan resepi itu.

Wahai tuhan..perkenankanlah!

No comments:

Post a Comment