Bacalah dengan nama tuhanmu yang maha mengetahui..



Monday, January 17, 2011

Tempe oh tempe..

Semasa zaman kanak-kanak, saya sering mengendeng masakan tempe di rumah jiran yang berketurunan jawa. Saya akan bermain-main di sekitar dapaur rumah mereka, apabila terhidu bau masakan tempe. Sambil bermain dan seolah-olah hanya sekadar menyapa, saya bertanya:

"Wah..sedapnya bau. Embah Jannah masak apa tu?"

"Embah [atok] goreng tempe.. Marilah makan sama."

"Tak apalah embah..emak saya dah masak di rumah.."

Saya olok-olok memberi alasan. Jika embah Jannah membuat sekali lagi perlawaan, sekelip mata saya sudah duduk bertimpuh di lantai dapur, malah sudahpun membasuh tangan.
Tempe adalah makanan harian masyarakat keturunan jawa di kawasan rumah kami. Mereka memasukkan tempe goreng nipis ke dalam ramuan ikan bilis goreng, hirisan lada, bawa, suhun, kacang panjang dan menamakan sebagai sambal goreng. Saya paling suka apabila tempe digoreng nipis dan dicampurkan dengan ikan bilis dan kacang tanah. Ia di goreng kering dan rasanya manis-manis pedas.

Mereka juga memasak tempe secara berkuah yang dipanggil ungkep. Rupanya seperti tempe masak kurma.

Paling enak jika tempe digoreng celup tepung yang dinamakan Tempe mendoan. Selalunya mereka mengoreng dengan celupan tepung beras. Bancuhan tepung itu dimasukkan hirisan bawang merah, sedikit jintan manis dan jintan putih. Ia di bancung dengan air garam. Kadang-kadang dimasukkan sedikit hirisan daun sup atau daun bawang serta lada sulah. Ia digoreng dalam minyak panas.

Petanda gorengan tempe sudah boleh diangkat apabila warna tepungnya bertukar coklat kekuningan Gorengan tempe sedap dicicah bersama sambal kicap manis pedas. Dimakan waktu minum petang.

Begitulah. Bertahun-tahun, itulah makanan yang dipersembahkan kepada saya.

Apabila berada di luar negara, saya mengidam masakan tempe semasa mengandung anak ke tiga. Setiap kali sebelum tidur, perlahan-lahan air mata keluar bercucuran tanpa ditahan-tahan. Segera saya palingkan badan membelakangkan suami, bimbang kalau-kalau dia terperasaan. Puas dipujuk-pujuk selera dengan cara mengoreng brokoli, cauliflower, carrot atau epal yang dicelup tepung. Namun, manakan sama dengan tempe goreng.

Di North Wales, tidak terdapat "China town" atau " Kedai pakistan" atau kedai runcit Thailand. Jadi, untuk mendapatkan barangan halal dan bahan mentah dari negara-negara asean memang agak sukar.

Untuk mendapat bahan-bahan tersebut, kami terpaksa membelinya di Manchester. Jaraknya adalah dua jam perjalanan dari North Wales. Kami pergi secara bergilir-gilir. Suatu hari, giliran kami ke Manchester. Antara barangan yang wajib dibeli adalah seekor kambing bebiri muda, ayam, santan kelapa dalam tin, kicap, taugeh, sawi, serai dan rempah kari.

Semasa kami mencari-cari bahan, tiba-tiba mata saya terpandang sesuatu. Spontan jeritan kecil kedengaran yang membuat semua mata memberikan tumpuan kepada barangan berkenaan.

"Yang! Tempe! Tempe..!"

Subhanallah! Bayangkanlah..bagaimana tempe itu boleh memberikan kegembiraan?

Gambar ihsan: Photoblog.com

2 comments:

  1. Salam puan,
    Anak dara saya suka makan tempe walaupun kami bukan orang jawa tapi bagi emak tempe pantang untuk kesihatannya kerana ia dari sumber kekacang.

    ReplyDelete
  2. Salam sejahtera CN,

    Seorang YB wanita pernah memberitahu bahawa dia bersarapan pagi dengan tempe yang masih mentah. Barangkali sumber soya itu salah satu faktor kulit dia cantik dan gebu..

    He..he..wallahu alam.

    ReplyDelete