Bacalah dengan nama tuhanmu yang maha mengetahui..



Thursday, January 20, 2011

Roti Mariam

"Roti mariam?"

"Ya..atau roti puri."

"Kenapa emak tidak namakan ia roti Rukiah? Sempena nama emak?"

Emak senyum sahaja. Begitulah..kadang-kadang sesuatu yang kita ubahsuai rupa atau rasanya kepada rupabentuk baru tidak pula kita namakan sebagai ciptaan kita. Sebabnya..malu. Takut kalau-kalau orang tidak dapat menerimanya.

Bagi saya, tiada satupun makanan yang ada di dunia ini tersalah adunan atau resepi. Barangkali bahan-bahan yang digunakan adalah sama seperti yang tercatat di dalam buku resepi. Tetapi apabila metod bancuhan atau cara aplikasi berbeza..lalu, ia menjadi sesuatu yang lain.

Saya mula memberanikan diri masuk ke dapur, menggunakan atau mencatat resepi seawal umur sebelas tahun. Semuanya kerana terpaksa. Terpaksa kerana tidak tertahan melihat adik-adik yang masih kecil begitu "kuat makan."

Akhirnya kerana terpaksa itu bertukar menjadi minat. Minat untuk mencuba sesuatu kerana adik-adik sentiasa menunjukkan tanda-tanda positif. Maknanya masakan saya dihargai. Setiap masakan yang menjadi akan dipuji. Mana-mana yang rupanya tidak seperti dalam buku resepi ..tidak pula mereka mencaci.

"Alah kak Ngah..mesti resepi ini sukatannya tidak betul."

Apabila ada yang menyatakan seperti itu , saya lega. Lalu, emak atau mak wa berpesan;

"Asas resepi memasak semuanya sama. Namun, perhatikanlah bagaimana cara bancuhannya, kepekatan adunannya [texture], rasanya, baunya, rupanya dan warnanya. Bila orang memasak, kita perlu perhatikan semua itu."

Mereka berpesan lagi.

"Sebab itu jangan lokek jika ada orang lain meminta resepi. Jika boleh tunjukkan cara. Sesetengah orang masakannya boleh menjadi hanya dengan arahan lisan atau cakap-cakap sahaja. Ikhlas apabila memberi. Mudah-mudahan ia menjadi ilmu yang memberi menafaat"

Benar. Kali pertama apabila emak mengoreng roti mariam, saya buat-buat sibuk dengan kerja lain. Saya fikir..saya boleh melakukannya. Saya buat cara saya. Apabila rasa dan rupanya tidak seperti "Roti mariam" lalu, saya katakan itu roti cara saya.

Asas roti mariam sangat mudah. Ia hanya memerlukan tepung gandum, telur, majerin dan air garam. Diuli sehingga lembut. Adunan dikepal bulat-bulat dan diperap setengah jam. Kepalan kecil tadi dileperkan didalam piring dan digoreng dalam minyak yang banyak. Rupanya seperti roti nan. Ia sedap dimakan bersama kari kesukaan.

Mudah bukan? Jika tidak menjadi..namakan sahaja roti itu dengan nama sendiri.

Gambar ihsan : flickr

4 comments:

  1. Macam roti canai...

    ReplyDelete
  2. As Salam.

    Kak Roza, anis ambil yea resepi ni..

    ReplyDelete
  3. Bila difikir-fikirkan...rupa-rupanya `roti mariam ` merupakan `gemblong` dalam bahasa jawa..
    edot..

    ReplyDelete